Solliciteren, dat doe je zo!

Op onze jobbank vind je zo'n 4000 vacatures voor de meest uiteenlopende jobs. Van kleuterjuf tot burgemeester, van ingenieur tot advocaat. Het is goed mogelijk dat jouw droomjob op de jobbank te vinden is. Maar samen met jou zijn 15.000 andere leerlingen aan het solliciteren, op de jobbank is dus heel wat concurrentie.

Wil je dat jouw favoriete job niet onder jouw neus weggekaapt wordt? Volg de onderstaande tips en creëer een uitmuntende motivatiebrief.

Jouw CV

Het belangrijkste document voor een sollicitatie is je CV. Hoe pak je dit aan? Kijk het filmpje hieronder en maak zelf een CV!

YOUCA maakte een template die je kan gebruiken, zo maken we het simpeler voor jou.

Motivatiebrief

Wanneer je ergens solliciteert moet je je werkgever ervan overtuigen om jou te kiezen. Dat doe je met een sterke motivatiebrief. Daarin vertel je waarom je de job graag zou doen (je motivatie), en waarom jij de ideale kandidaat bent (je sterke punten). Ook wanneer je voor de YOUCA Action Day solliciteert, schrijf je een motivatiebrief. 

Veel werkgevers moeten wel 30 of meer motivatiebrieven lezen. Met deze 5 gouden tips springt die van jou eruit.

  1. Wees duidelijk en beknopt
    Zorg dat jouw motivatie en sterktes duidelijk naar voren komen, zonder te veel uit te weiden en over elke levenservaring te schrijven. Dit ziet de werkgever wel op jouw CV. Wees ook niet té beknopt, één zin is wel echt te kort. Kijk naar het voorbeeld hieronder voor een inschatting van de lengte.
  2. Gebruik een aanspreking
    Start je brief met 'Beste' en eindig hem met 'Met vriendelijke groeten' en je naam. Denk ook aan de juiste regelafstanden.
  3. Schrijf zonder fouten
    Schrijf je motivatiebrief zonder fouten. Vind je dit moeilijk, laat hem dan door iemand nalezen, zoals een studiegenoot, een leerkracht of een ouder.
  4. Verwijs naar de vacature
    Zorg dat het duidelijk is dat je voor de job van de vacature solliciteert en pas hem aan de werkgever aan. Hoe goed je brief ook mag zijn, een copy-paste werkt meestal niet.
  5. Zorg voor een krachtige afsluiter
    Zorg dat je afsluiter blijft nazinderen in het hoofd van de lezer. Het spreekwoord zegt misschien wel "Goed begonnen is half gewonnen", maar bij solliciteren geldt dit zeker ook voor het einde.