Hoe vind ik een job?

Op onze jobbank vind je zo'n 4000 vacatures voor de meest uiteenlopende jobs. Van kleuterjuf tot burgemeester, van ingenieur tot advocaat. Het is goed mogelijk dat jouw droomjob op de jobbank te vinden is. Maar samen met jou zijn 15.000 andere leerlingen aan het solliciteren, op de jobbank is dus heel wat concurrentie.

Wil je dat jouw favoriete job niet onder jouw neus weggekaapt wordt? Volg de onderstaande tips en creëer een uitmuntende motivatiebrief.

1. Zoek in je eigen netwerk

Je netwerk zijn alle mensen die je kent. Je klasgenoten, familie, vrienden, sportchoach, vakantiejob, en ga zo maar voort.

Daar zit vast iemand tussen met een toffe job. Spreek hem/haar eens aan en vraag of je een dagje mag komen werken bij hem/haar voor de YOUCA Action Day! Dit doe je met de jobflyer.

2. Spreek een bedrijf aan

Heb je een toffe job of bedrijf in gedachten maar je kent niemand die er werkt? Geen probleem!

Stuur ze een mail, bel ze op of ga eens bij hen langs. Vertel hen over de YOUCA Action Day en wie weet mag je er op 21 oktober aan de slag! Dit doe je met de jobflyer.

3. Solliciteer via de jobbank!

Op de jobbank van YOUCA staan er heel wat vacatures open. Daar kan je ook op solliciteren!

Stel een CV op en schrijf een sterke motivatiebrief. Zo maak je meer kans!

Zelf op zoek naar een job - De jobflyer!

Wanneer je zelf op zoek gaat naar een job binnen je eigen netwerk (1) of door een bedrijf aan te spreken (2), doe je dat met behulp van de jobflyer. Dat formuliertje kan je gebruiken als spiekbriefje en moet je invullen om je job te registreren voor de YOUCA Action Day. Hoe je dat doet zie je hieronder. 

Oefeningen

NETWERK VERKENNEN

Wanneer je op zoek gaat naar een job voor de YOUCA Action Day begin je eerst met het verkennen van je eigen netwerk. Je netwerk zijn alle mensen die je kent. Zit daar iemand tussen met een toffe job? Dan kan je die persoon aanspreken. 

Breng je netwerk in kaart. Schrijf het woord "ik" in het midden van een papier en omcirkel het.

Van daaruit maak je vier verschillende takken: Familie, Vrienden, Buurt, en HobbiesVanuit elke tak noteer je iedereen die hierbij hoort.

Tenslotte duid je iedereen met een toffe job aan in een kleurtje. Hen kan je zeker vragen voor een job op de YOUCA Action Day!

Inspiratie nodig? Kijk eens naar het voorbeeld hier onder. 

Motivatiebrief

Wanneer je ergens solliciteert moet je je werkgever ervan overtuigen om jou te kiezen. Dat doe je met een sterke motivatiebrief. Daarin vertel je waarom je de job graag zou doen (je motivatie), en waarom jij de ideale kandidaat bent (je sterke punten). Ook wanneer je voor de YOUCA Action Day solliciteert, schrijf je een motivatiebrief. 

Veel werkgevers moet wel 30 of meer motivatiebreven lezen. Met deze 5 gouden tips springt die van jouw eruit.

 1. Wees duidelijk en beknopt
  Zorg dat jouw motivatie en sterktes duidelijk naar voren komen, zonder te veel uit te wijden en over elke levenservaring te schrijven. Dit ziet de werkgever wel op jouw CV. Wees ook niet té beknopt, één zin is wel echt te kort. Kijk naar het voorbeeld hieronder voor een inschatting van de lengte.
 2. Gebruik een aanspreking
  Start je brief met 'Beste' en eindig hem met 'Met vriendelijke groeten' en je naam. Denk ook aan de juiste regelafstanden.
 3. Schrijf zonder fouten
  Schrijf je motivatiebrief zonder fouten. Vind je dit moeilijk, laat hem dan door iemand nalezen, zoals een studiegenoot, een leerkracht of een ouder.
 4. Verwijs naar de vacature
  Zorg dat het duidelijk is dat je voor de job van de vacature solliciteert en pas hem aan de werkgever aan. Hoe goed je brief ook mag zijn, een copy-paste werkt meestal niet.
 5. Zorg voor een krachtige afsluiter
  Zorg dat je afsluiter blijft nazinderen in het hoofd van de lezer. Het spreekwoord zegt misschien wel "Goed begonnen is half gewonnen", maar bij solliciteren geldt dit zeker ook voor het einde.