17 oktober 2019

Dan is het YOUCA Action Day. Je kent ons vast nog wel onder de naam Zuiddag. Dan engageren 15.000 jongeren, van het vierde tot het zevende middelbaar, zich om één dag aan het werk te gaan op een schooldag. Op die manier kunnen zij van het werkleven proeven. Hun loon, 55 euro, schenken ze aan projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd, zowel in Guinee als in België. Bied jij een job aan voor al dat jongerenengagement?

Wat kan de YOUCA Action Day jou bieden?

 • Steun geëngageerde jongeren wereldwijd
  Met een job geef je geëngageerde jongeren de kans om hun engagement waar te maken. Bovendien steun je projecten van ondernemende jongeren in Guinee en in België. In Guinee zullen we samen met Trias ngo en lokale partners de werkloosheid verminderen door het ondernemerschap bij jongeren te stimuleren.
 • Jong potentieel over de vloer
  Jouw bedrijf of een nieuw product voorstellen aan de werknemers en consumenten van de toekomst? Het kan heel gemakkelijk op de YOUCA Action Day. Als social profit of overheid profileer je je bij jonge burgers en mogelijke vrijwilligers.
 • PR- en persaandacht
  Elk jaar krijgt de YOUCA Action Day heel wat persaandacht van nationale en regionale pers. Doe er je voordeel mee en grijp die aandacht! Wie weet sta jij wel in de spotlights?
 • Zet je MVO-beleid om in ACTIE
  Toon de buitenwereld en je medewerkers dat je maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel draagt en omzet in actie.

Hoe gaat het in zijn werk?

 1. Registreer op jobbank.youca.be als werkgever. De jobbank is een online tool waar we de jongeren, hun leerkrachten en de werkgevers met elkaar verbinden.
 2. Kies zelf hoeveel jobs je aanbiedt. Per job steun je 55 euro voor de projecten.
 3. Vanaf september beginnen de leerlingen te solliciteren en word jij hiervan op de hoogte gehouden.

Alle praktische informatie even op een rijtje

 • Prijs? Per deelnemende leerling betaal je 55 euro.
 • Betaling? De betaling verloopt via de jobbank. Je kan kiezen om meteen te betalen of achteraf. Je krijgt altijd een factuur.
 • Wanneer? 17 oktober 2019. Begin - en einduur kiesje zelf. Als richtlijn geven wij een gewone werkdag, zoals voor andere medewerkers.
 • Leeftijd van de jongeren? De deelnemende jongeren komen uit het 4e tot en met het 7e jaar secundair onderwijs, gemiddeld 16 à 17 jaar.
 • Verzekeringen? De leerling is verzekerd via de schoolpolis omdat de school de YOUCA Action Day ingeeft als een extra-murosactiviteit. YOUCA vzw gaat op die dag nog een extra verzekering aan voor schade aan toevertrouwd materiaal. Uiteraard zorg je er wel voor dat de leerling de nodige veiligheidsmaatregelen volgt en onder toezicht van een volwassene werkt. De verzekering is aangeboden door IC Verzekeringen.
 • Dimona-aangifte? Omdat de YOUCA Action Day een extra-murosactiviteit voor de school is, is het niet nodig een Dimona-aangifte te doen. De extra-murosactiviteit zorgt voor een legale omkadering van de werkdag.
 • Inschrijven? Surf naar de jobbank. Registreer je als werkgever en post je jobs.

Inspiratie

Werk je in een grote organisatie, als handelaar of ben je op de YOUCA Action Day gewoon thuis? Het maakt niet uit: er is altijd wel een toffe job te vinden voor de deelnemende jongeren. Hier vind je een greep uit het jobaanbod van de vorige jaren:

 • Laat jongeren los op de sociale media van jouw bedrijf. Creativiteit verzekerd!
 • Nodig jongeren uit om hun mening te geven over een product of marketingidee.
 • Waarom niet meteen iemand naast de CEO of directeur zetten? Een topervaring voor allebei!
 • Administratieve taken die al veel te lang bleven liggen? Scholieren helpen je.
 • Wil je je personeel verwennen? Laat de jongeren een verwendag met hapjes, massages, manicures,... organiseren.

Contact

Heb je nog vragen?

Dan staat het YOUCA-team voor je klaar!

Contacteer ons via:

helpdesk@youca.be

02 893 25 08

Lees hier de FAQ of de handleiding voor de jobbank.

Wil je graag meer info over YOUCA vzw?

Die vind je alvast hier.